firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Видове петна

Сподели
Обратно в списъка

Мръсотията под формата на петна може да се образува от вещества, разтворими или неразтворими във вода - битови, хранителни, козметични и други. Хранителните петна са протеинови или мазни от вино, сок, чай, кафе и други храни. Те съдържат захар, органични киселини, оцветители и танини. Петното става силно издръжливо с течение на времето, така че най-добре е да го премахнете възможно най-бързо след образуването му.

Съдържащите се в петната мастни вещества са способни да проникнат дълбоко в тъканта, а лепкавите вещества обикновено остават на повърхността. Някои протеинови петна (напр. яйце, мляко, кръв) могат лесно да бъдат отстранени незабавно с вода или меки алкални разтвори.

Окислените петна се отличават с неясни контури. В зависимост от времето на произход те могат да имат от светложълт до кафяв цвят. Такива петна най-често се появяват в резултат на попадане на чай, парфюм, вино, плодове. Окислените петна трудно се отстраняват.

Много лесно отстраними петна стават трудни за отстраняване, когато се образуват върху материали, които нямат достатъчна химическа устойчивост. Така например, нитро лепилата, емайлите и лаковете лесно се разтварят в ацетон, но хлорните тъкани също се разтварят в него. Поради тази причина е фундаментално невъзможно да се премахнат определени видове петна от някои материали.

Видове замърсявания и начини за тяхното отстраняване

Всички замърсители могат да бъдат класифицирани като мазни, смесени и немазни. Мастните петна се състоят от мазнини, стерини, восъци, пигменти, глицерин и протеинови киселини. Ако в състава преобладават наситени мастни киселини (например свинска мазнина, телешка мазнина или масло), петната могат да бъдат премахнати доста лесно чрез измиване или почистване. В случая, когато петното съдържа голямо количество ненаситени киселини, способни на полимеризация и реакция (рибено масло, ленено масло), е трудно да се премахне мръсотията, тъй като с времето върху повърхността се образува филм.

Външно мастните петна могат лесно да бъдат идентифицирани по размазани контури. Прясната мръсотия винаги е по-тъмна, тъй като върху нея все още няма прах. Старите петна могат да проникнат дълбоко в материала и да се появят от задната страна на тъканта. Протеиновите петна могат да бъдат разделени на неразтворими склеропротеини (кератин на косата, кожен колаген), водоразтворими (млечен казеин, кръвен албумин) и разтворими във водни разтвори на соли или основи (протеинови ензими, кръвен глобулин).

Като правило специалистите на Бликси могат лесно да идентифицират произхода на петното и да определят възможността за неговото отстраняване.

Blixy - Фирма за почистване в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари