firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Срок на годност на мебелите и продуктите вкъщи

Сподели
Обратно в списъка

Всички неща имат своя собствена дата на изтичане и е важно да се има предвид при планирането на покупки! Това се отнася не само за продукти, козметика и домакински химикали, но и за спално бельо, уреди и много други. Домакинските продукти с изтекъл срок на годност носят редица опасности: губят свойствата и характеристиките си, натрупват прах и мръсотия и се превръщат в място за размножаване на акари и бактерии. Лесно е да защитите себе си и семейството си - просто трябва да смените нещата навреме. Ето колко често трябва да правите това:

 • ВЪЗГЛАВНИЦИ: 2-3 години. Независимо от пълнежа, възглавниците трябва да се сменят редовно - в противен случай те се превръщат в истинска почва за размножаване на акари. Освен това по този начин се предпазвате от болки в гръбначния стълб поради неизбежната загуба на форма.
 • ОДЕЯЛА: 6-7 години. Срокът на годност на одеялата е доста дълъг и това важи и за вълнени изделия и за пух и с пълнители от синтепон или холофайбър. Важно е да се спазват правилата за експлоатация - особено по отношение на прането.
 • МАТРАЦИ: 8-12 години. Тук срокът на използване зависи от вида на матрака: с пружини той ще Ви радва с качествен сън в продължение на 8 години, без пружини (многослойни или от мемори пяна) - до 12 години.
 • ДИВАНИ: до 10-15 години. Дивани, пълни със съвременна полиуретанова пяна, могат да издържат много дълго време, при подходящи условия - до 15 години. В случай на агресивна употреба - твърде ниски или високи температури или висока влажност - от 3 до 5 години.
 • КОРПУСНИ МЕБЕЛИ: от 8 до 50 години. Най - надеждните мебели са изработени от естествено дърво, те издържат от 30 до 50 години. Шкафовете от ПДЧ могат да се използват не повече от 8-10 години. За дългосрочно използване на мебели се нуждаете от подходящ топлинен режим, влажност, липса на пряка слънчева светлина и редовна вентилация. Не използвайте химически активни вещества и абразивни материали за почистване.
 • ХАВЛИЕНИ КЪРПИ: до 3 години. Кърпите не само се износват, но и често когато са мокри, са благоприятно място за размножаване на бактерии.
 • ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ: 3-6 месеца. Постоянно в контакт с устната кухина, четките не само се деформират, но и могат да носят вируси - следователно те трябва да се сменят след всяко заболяване с грип или възпалено гърло.
 • ГЪБИ И КЪРПИ: от 2 до 6 месеца. Порестата структура насърчава растежа на гъбички и мухъл, така че не трябва да съхранявате тези неща твърде дълго.
 • ГРЕБЕНИ: до 1 година. Гребените трябва да се мият със сапун и вода всяка седмица или дори по-често. Ако са направени от естествени материали, тогава се препоръчва да ги смените след 7-10 месеца.
 • ДОМАКИНСКИ ДЕЗИНФЕКТАНТИ: от 3 до 6 месеца. През този период средствата са най - ефективни, след това степента на тяхното въздействие намалява.
 • КИЛИМИ: от 2 до 20 години. Вълнени и полувълнени килими могат да издържат много дълго, ако в апартамента има нормална влажност и няма гъбички и молци. Синтетичният килим издържа само 2-3 години.
 • ЗАВЕСИ: от 5 до 15 години. Всичко зависи от тъканта и правилната грижа - пране, гладене и почистване.
 • МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА: 7 години. Срокът на експлоатация е посочен на опаковката и зависи от производителя. Дори в работно състояние, след 7 години експлоатация, фурната значително увеличава вредното електромагнитно излъчване и затова се препоръчва подмяна.
 • ТЕЛЕВИЗОР: между 50 000 до 100 000 часа гледане. Телевизорът се счита за неизползваем, когато яркостта на изображението избледнее 2 пъти в сравнение с оригиналните параметри.
 • ЕЛЕКТРИЧЕСКА КАНА: 2-3 години. Именно този период се счита за безопасен за пластмасови електрически чайници.

Blixy - Фирма за почистване в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари