firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Преглед на най-мръсните места в дома

Сподели
Обратно в списъка

Всички са убедени, че най-мръсни са обществените места. Но Вашият собствен дом също може да се превърне в среда за размножаване на вредни микроорганизми. Повечето микроорганизми се намират в домашния прах. Дори ежедневно да се грижим за чистотата, често пропускаме места, които са трудно достъпни. Повечето бактерии живеят в райони с висока влажност и предмети, скрити от погледа. Подготвили сме списък с области и обекти, които са привлекателни за бактериите.

Най-мръсните места в кухнята

Помещенията с висока влажност са най-благоприятни за растежа на бактерии. Следователно кухнята е тази, която изисква специално внимание при почистване. Това са местата, които трябва да се почистват ежедневно:
Кухненска мивка. Най-голямата опасност представляват бактериите, които се хранят с остатъци от храна, които не са напълно отмити. Мивката съдържа стотици пъти повече микроорганизми от тоалетната чиния. А влажната среда ускорява процеса на тяхното размножаване. Важно е не само редовно да почиствате мивката от остатъци от храна, но и да дезинфекцирате всички изпъкналости, пукнатини и труднодостъпни места. Това може да стане с белина. Смес от лимон и боракс помага за почистване на мивката, премахване на бактериите и неприятните миризми.
Гъби за миене на съдове и кърпи за съдове. Стафилококови бактерии, салмонела, плесен, Е. coli - всички тези организми могат да бъдат вътре в материала. Следователно текстилът трябва да се сменя на всеки две седмици или да го накиснете в топла вода с белина и изперете със сапун. Ефективен съвременен начин за дезинфекция на гъба е да я поставите в микровълновата за няколко минути.
Дъска за рязане. След нарязване на сурово месо, зеленчуци, плодове, микроорганизмите остават на повърхността. А от дъскиата за рязане храната често попада директно върху чинията. Ето защо е важно да използвате отделни устройства за рязане на всеки вид продукти, да ги дезинфекцирате редовно и да сменяте дървените предмети навреме. Пластмасовите дъски се почистват добре от съдомиялна машина. Като алтернатива те могат да се накиснат с оцет и след това да се изплакнат с топла вода и да се изсушат.
Кошче. Когато торбата се скъса, вредните организми се придвижват от съдържанието на боклука към външната част на кофата, капака. Кошчетата трябва да се почистват с помощта на съвременни продукти или белина поне веднъж месечно. В допълнение към кофата, струва си да обработите шкафа, в който се намира.
Копчета за управление на печката. Често, триейки плота до блясък, забравяме за тези малки елементи. Те трябва да се почистват веднъж седмично.
Хладилник. Желателно е цялостно почистване, дори ако един продукт е развален. Следователно плодовете и зеленчуците трябва да се измият, след това да се опаковат в найлонови торбички и да се поставят на рафтовете в хладилника. Най-добре е да използвате запечатани съдове за съхранение на храна. Това ще им помогне да бъдат здрави и да поддържат хладилника чист по-дълго.

Най-мръсните места в банята

В банята има много невидими места, където бактериите постоянно растат. Има безкраен списък с опасни зони поради високата влажност.
Четка за зъби. Четината на четките за зъби не убива вредните микроорганизми, а ги събира от зъбите. Следователно четката трябва да се изплаква обилно след всяка процедура и да се сменя редовно. Ако поставите четката в калъф, влажността ще се увеличи. Размножителната среда за бактерии ще стане още по-благоприятна.
Маркуч, душ глави. Те натрупват бактерии, които по време на последващия душ текат по кожата заедно с водата. Докосваме ги, измиваме си ръцете, след което изключваме водата. В този момент микроорганизмите отново попадат върху кожата. Кранът трябва да се избърсва с антисептични средства или дезинфектантни кърпички.
Дръжките на вратите, килимите и завесите за душ в банята са допълнителни източници на бактерии, а също и рафтовете за продукти за лична хигиена, цепнатини и пролуки между плочките. Трябва да се обърне специално внимание на тоалетната, тъй като тя съдържа най-голям брой опасни микроорганизми.

Най-мръсните предмети в нашите ръце

Бактериите се размножават бързо в суха среда. Всеки ден вземаме в ръце, предаваме си помежду си предмети, които съдържат хиляди различни микроорганизми. Например дистанционното управление, до което имат достъп всички членове на семейството, включително децата. В резултат на това устройството се превръща в най-големия разпространител на бактерии около къщата. Дистанционното управление може да се почиства с дезинфектантни кърпички или смес от вода и алкохол.
Ключове и пари събират хиляди микроорганизми на открито и на закрито. Това са бактерии от нашите ръце, джобове, рафтове, където ги поставяме. Най-голямата среда за размножаване на вредни организми е портфейлът с пари. Ето защо при пристигането си у дома такива неща трябва да се изтрият. За да предотвратите разпространението на бактерии от ключовете, по-добре е веднага да ги закачите в ключодържател с врата.
Подредено на пръв поглед жилище може да съхранява много опасности за човешкото тяло. Често пропускаме труднодостъпни места, до които не може да се стигне с парцал. Това са пространства зад тежки мебели, полилеи, повърхности на шкафове, таванни цокли.
Не по-малко опасни са компютърната мишка с клавиатура, смартфоните, лампи, книги, малки сувенири. Ако обърнете повече внимание на тези предмети по време на почистването, броят на микроорганизмите в къщата ще намалее значително. Редовното изтриване на труднодостъпни места ще предотврати размножаването на мухъл, гъбички, Е. coli и стотици различни бактерии.

Blixy - Фирма за почистване София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари