firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Почистване на въздуха: Сухо или мокро?

Сподели
Обратно в списъка

Топъл слънчев лъч се плъзга по завесата и блести през стаята, а мънички прашинки танцуват и искрят в безтегловност…Тази картина, позната от детството, носи наслада и спокойствие в душата. Но съвременната наука нарушава любимия образ, доказвайки, че праховите частици съдържат токсини, алергени и ужасни прахови акари. Добре е, че съвременните технологии могат да се притекат на помощ и да освободят въздуха в къщата от прах, бактерии, цветен прашец, дори дим и неприятни миризми! За да почистите (и може би дори да измиете!) въздуха, имате нужда от пречиствател на въздуха. Той помага да се поддържа чистота, радва страдащите от алергии, овлажнява въздуха, подобрява настроението и здравето. Мислите за покупка? Тази статия ще Ви помогне да не се объркате и да направите правилния избор!

  1. Нито един сензорен екран

Много модерни пречистватели на въздуха имат няколко режима на интензивност, сензорен дисплей, дистанционно управление, те са в състояние да информират собственика за замърсяване на филтъра и т.н. Всички тези приятни бонуси не оказват влияние върху качеството на почистването, но пряко влияят върху крайната цена на устройството. Това, което е наистина важно да се има предвид е, че всяко устройство е пригодено да работи с определен обем въздух. Е, и основното нещо в пречиствателя са филтрите, които могат да бъдат от различен тип. Нека ви разкажем повече за всеки от тях.

  1. Суха филтрация
  • Механичните филтри отстраняват големите частици от въздуха, като пропускат въздуха през фина мрежа. Сбогом мъх, пух и котешка козина! Грижата за филтъра е проста: от време на време вакуумираме или измиваме мрежата в топла вода.
  • HEPA филтрите са високотехнологичен тип механични филтри. Мрежата от фини влакна улавя 99% от целия най-фин прах - и това е добра новина. А досадната новина е, че HEPA филтърът е за еднократна употреба, невъзможно е да се измие и тъй като се замърси, той работи все по-зле. Освен това абсорбира добре миризмите.
  • Електростатичните филтри (йонизатори) привличат прах от въздуха с електрически заряд. Те също така улавят най-малките частици, включително тютюнев дим и сажди, и дори са способни да унищожат бактериите и вирусите. Моля, обърнете внимание: тези филтри могат да бъдат сменяеми или постоянни. Резервните ще трябва да се купуват редовно, но постоянните се почистват лесно.
  • Филтрите за въглен и зеолит абсорбират вредните газове и премахват неприятните миризми, но те трябва да се сменят на всеки 4-5 месеца, в противен случай те сами могат да замърсят въздуха.
  • Бактерицидни филтри - най-естествените - те се правят от естествени растителни вещества, например екстракти от уасаби или чаени листа. Веднага щом злите бактерии попаднат върху филтърния филм, той няма шанс. Всичко това е наред, но ще помним, че и други филтри имат бактерицидни свойства: елестростатичен, фотокаталитичен и стример.
  • Стрийм филтрите са нова стъпка в пречистването на въздуха. Под действието на силно електрическо поле във филтъра възниква стримерен разряд, образува се поток от бързи електрони, които окисляват всичко по пътя си. Това ви позволява да разлагате дори много токсични съединения, които са твърде жилави за други филтри.
  • Фотокаталитичният филтър не натрупва замърсители, а ги разлага на безвредни вещества. Това става с ултравиолетова лампа, която също йонизира въздуха и убива патогените. Хубаво е, че ефективността на тези филтри не намалява по време на работа.
  1. Мокро почистване и измиване на въздуха

Мокрите филтри често се наричат "въздушни шайби" и се класифицират като отделна категория въздухопречистватели. Някои модели задвижват въздушния поток през напръсканата суспензия с вода, която задържа праха. Други модели пропускат въздух през един вид "водна мелница" вътре в устройството, а праховите частици се утаяват върху остриетата му и след това се измиват в резервоар с вода. Ефективността на това почистване е 99%. В този случай могат да бъдат допълнително оборудвани с други филтри от "сухия" блок, но тогава тяхното действие ще бъде сложно. Въздушните шайби изискват повече внимание от почистващите препарати за сух въздух: трябва редовно да добавяте вода в резервоара и да измивате решетките, тъй като филтрите се замърсяват.
Огромен плюс на мократа филтрация: ние не само почистваме, но и перфектно овлажняваме въздуха! Това е истински подарък за нашето тяло: по-лесно е да дишаме влажен въздух, настинките и кашлицата се лекуват по-бързо, дихателните органи са в ред и кожата ви също ще се чувства страхотно. Всеки филтър е проектиран за определен размер на помещението. Много устройства са в състояние да саморегулират работата си и да се забавят, когато въздухът стане чист и влажен. Разбира се, можем да носим пречиствател на въздух от стая в стая. Опитните практикуващи казват, че ще са необходими няколко дни за почистване и овлажняване на въздуха дори в обикновен апартамент. Но резултатът си заслужава! По-лесно и по-радостно е да дишате с чист, влажен въздух, сънят се подобрява и силата пристига. И разбира се, настроението на цялото семейство се подобрява. И ако вашето устройство има вградено устройство за ароматерапия, тогава можете да включите цялата функционалност.

Blixy - Фирма за професионално почистване София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари