firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Почистване на килими: Полезни съвети

Сподели
Обратно в списъка

Килимът е едно от най-популярните видове подови настилки, въпреки, че историческият му произход е неясен. Материалът, от който е произвеждан (вълна, памук, коприна) е твърде нетраен - само няколко века - и това прави невъзможно проследяването на възникването и еволюционното развитие на килимите през вековете. Най-старата находка на добре запазен килим е открита през 1947г. от руския археолог Руденко в гроб на скитски принц, намиращ се в долината Пазълък в планината Алтай, южен Сибир. Този килим датира от 5 в. пр.н.е.

Историците обаче единодушно са на мнение, че килимарството води началото си от Централна Азия преди повече от 8 хил. години и е свързано най-вече с номадската култура на племената живели по тези земи. Килимите са използвани за постелки на пода, покриване на колиби и шатри, вътрешни прегради, за направа на седла на коне, чанти, люлки за децата. В началото си те са създадени за задоволяване на жизнена необходимост и удобства. По късно започва втъкаването на различни фигури и мотиви, материала се боядисва с треви и билки. Килимите придобиват арт стил, на тях се гледа като на изкуство, развива се тяхното културно значение. Придвижвайки се в различни посоки и контактувайки с различни племена и култури, номадските племена разпространяват автентичната технология за изработка на килими в почти цяла Азия - от Сибир до Индия.

Килимът има предварително определена форма и размер, които не могат да се променят, без да се загуби външния му вид. Той е „неразделна“ част от пода и покрива цялата му повърхност. Килимът изпълнява по-естетическа функция, докато мокетът е по-практичен материал. Има прилики между килима и мокета - и двете натрупват прах и изискват периодично почистване.

Нека накратко ви разкажем как да почистите килима:

Трябва редовно да се грижите за килима - редовното почистване означава седмично почистване с прахосмукачка. Освобождаването на килима от прах веднъж седмично ще запази външния му вид в продължение на много години и няма да позволи да стане неизползваем. Не трябва да използвате прахосмукачка за пране, тъй като килимът ще абсорбира влагата и миризмата ще се установи в стаята за дълго време. Веднъж месечно обаче си струва да почиствате килима с влажна кърпа. Почистването на различни петна зависи от техния тип и естеството на произхода. Можете сами да измиете обикновените петна, но дори и тогава има опасност да оставите следи. По-добре е да използвате помощта на знаещи хора, работещи във фирма за почистване. На всеки шест месеца или поне на една година трябва да извършвате машинно пране на килима.
БЛИКСИ Ви предоставя своята услуга пране на килим НА МЯСТО. Възползвайте се!

Blixy - Фирма за професионално почистване в София

4 comments on “Почистване на килими: Полезни съвети”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари