firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Кой е изобретил сапуна?

Сподели
Обратно в списъка

Нашето Бликси много обича банята. Но какво е баня без сапун? Освен това Бликси може да разкаже много интересни неща за сапуна. Като например, че шумерите са изобретили сапуна от незапомнени времена. Те смесвали пепел и козя мазнина, наливали вода и след варене цялата тази смес се превръщала в течен сапун, твърдият тогава още не се познавал. Римляните са наричали сапуна "сапо", на името на планината Сапо, където римляните са правели жертвоприношения на боговете. След ритуалите дъждовете изливали в река Тибър смес от мазнини на жертвени животни и пепел от свещени огньове. И мъдрите римски жени забелязват, че тази смес измива нещата много по-добре от глината, която са използвали преди. От римската дума "sapo" произлиза английското "sapun", френското "savon" и италианското "sapone". Римляните се измивали с гореща вода, понякога с добавяне на оцет. Но галите и германците, покорени от римляните, вече са използвали нещо като сапун. Те правили чудодеен мехлем от бекон и пепел от бук, с който миели и боядисвали косата си. Може би именно галите са научили римляните не само да перат дрехи с тази смес, но и да мият със сапун.
Сапунът не се е разпостранил веднага по целия свят. Хората са използвали всичко това: глина, оцет, бобено брашно, ечемичен закваска, пемза…Например скитите са смесвали прах от кедрово или кипарисово дърво, вода и тамян. С тази "скраб" те разтривали тялото и след това го „изстъргвали“ със специални стъргала. Кожата ставала чиста и гладка.
През 7-ми век арабите излизат с идеята да изгасят сапунения разтвор с вар, за да получат твърд сапун. От арабските страни изкуството на сапуна прониква в Испания: там се научават да правят красив сапун от зехтин и пепел от морски растения. Е, и оттам тайната на твърдия сапун се разпространява из цялото Средиземно море, което се превръща в световен център на производството на сапун.

Blixy - Фирма за почистване София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари