firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Как да почистите пералнята?

Сподели
Обратно в списъка

Навременното почистване на пералнята елиминира проблемите с прането и удължава живота на Вашата машина. Редовната поддръжка ще предотврати сериозни повреди и необходимостта от закупуване на ново оборудване.

Кога е необходимо почистване?

Извършвайте превантивно почистване поне веднъж на 3 месеца. Ако в къщата има котка или куче, препоръчително е почистването да се извършва поне веднъж месечно: космите запушват дренажния филтър. Съветваме ви да избърсвате до сухо вътрешността и да изплаквате чекмеджето за перилен препарат с вода след всеки цикъл на пране. При редовна употреба трябва да обърнете внимание на следните признаци, които показват необходимостта от спешно почистване:

Машината не пере така добре:

Причината може да е в неизправност във водоснабдителната и отоплителната система. Струва си да бъдете предпазливи, ако времето за пране се е увеличило, както и консумацията на електроенергия и перилни препарати.

Лоша миризма:

Може да е от мухъл. Барабанът и уплътненията се превръщат в идеална среда за размножаване на микроорганизми. Нежелан аромат може да дойде и от дренажния филтър или маркуча. Отлаганията от варовик върху нагревателния елемент могат да отделят миризма на изгаряне. Нежеланите аромати също се генерират чрез оставяне на мръсни дрехи в барабана предварително. Друга причина е използването на нискокачествени препарати. Не е добре да се изсипва твърде много прах, защото се появяват сапунени отлагания.

Водата не се нагрява:

Вероятно нагревателният елемент е покрит с котлен камък и твърди отлагания, а може и да се е счупил.

Външно почистване на пералнята

Започнете с почистване отвън. Остатъците от прах за пране и следи от други почистващи препарати, рано или късно ще навредят на пластмасата и емайла и ще бъде трудно да се отстранят с нередовно почистване. Избършете повърхностите с влажна кърпа или гъба. Обърнете внимание на всички външни стени. Избягвайте абразивни продукти, тъй като те оставят следи и драскотини по повърхностите на инструмента. Ако се открият петна в долната част на фасадата, можете да премахнете котления камък с навлажнена сода.

Почистване на контейнера за перилен прах

Тук често се образува мухъл и появяват се неприятни миризми. Въздухът не влиза вътре, има постоянно влажна среда. Всички нежелани аромати и примеси ще бъдат „изпратени“ в барабана към мръсното пране. Необходимо е измиване и избърсване на отделенията за прахообразни състави след всеки 5-7-ми цикъл на пране.

 1. Извадете контейнера и го поставете в мивката.
 2. Изплакнете отделенията с четка за зъби или гъба, в зависимост от естеството на замърсяването.
 3. За дезинфекция на пералнята и борба с плесени са подходящи продукти, съдържащи хлор.
 4. Изплакнете с чиста вода и избършете обилно с влажна кърпа.

Почистване на филтъра и маркуча за чешмяна вода

Замърсеният филтър не позволява да се излее достатъчно вода в устройството, така че машината няма да може да функционира нормално. За процедурата по почистване, затворете крана, откъдето идва водата и развийте захранващия маркуч. В маркуча може да има остатъчна вода, затова е препоръчително да поставите купа под работното място. След като развиете захранващия маркуч отстранете филтърната мрежа, след което я изплакнете под вода и я избършете със суха кърпа. Една обикновена четка за зъби може да бъде полезна за почистване.

Почистване на дренажния филтър и маркуча за източване

Филтърът за източване събира малки предмети от джобовете на дрехите, косата, космите на домашни любимци. Освен това, след отстраняване на котлен камък с домакински и промишлени продукти, тук могат да се намерят остатъци от плака. Филтърът е необходим за нормалната работа на дренажната помпа: той действа като бариера. Замърсеният елемент усложнява изпомпването на вода от резервоара и може да доведе до неизправност на помпата. Използваме прост начин за почистване на този филтър за пералня:

 1. Прочетете инструкциите, за да определите местоположението на частта. Може да се намира на предния панел на устройството под щепсел или специален капак.
 2. Развийте филтъра обратно на часовниковата стрелка.
 3. Отстранете всички замърсявания и изплакнете филтъра под кранчето на умивалника, за предпочитане с почистващ препарат. Избършете подсушете и върнете детайла на първоначалното му място. Препоръчва се профилактично почистване да се извършва поне веднъж месечно.
 4. За да почистите дренажния маркуч, използвайте тънък неметален прът с мека четка в края. С помощта на фенерче можете да прецените размера на замърсяването в даден елемент. Ако този метод не помогне, струва си да смените маркуча.

Как правилно да се грижите за пералнята си?

Машината ще издържи много по-дълго, ако се придържате към определени правила:

 1. Искате да се предпазите максимално от мухъл? Можете да оставите вратата отворена след измиване. Поне веднъж месечно трябва да перете дрехите при високи температури - това ще спре растежа на опасни микроорганизми. Ако имате твърда чешмяна вода, не пропускайте използването на омекотители.
 2. Редовно извършвайте превантивно почистване. Почистете филтрите и барабана, обърнете внимание на уплътненията, които трябва да са напълно сухи.
 3. Дозирайте стриктно количеството използвани почистващи препарати и препарат за изплакване.
 4. Изберете правилните прахове. Състави, подходящи за ръчно пране, не са подходящи за машина. Ако не спазвате това правило, излишната пяна ще остане върху нагревателния елемент и стените на барабана.
 5. Бъдете внимателни когато използвате народни средства за почистване. Не експериментирайте, като например да се опитвате да почистите барабана с кола.
 6. Преди пране внимателно проверете съдържанието на джобовете за копчета, монети и други дребни предмети.
 7. Не препълвайте барабана с мръсно пране. Запомнете максималното възможно натоварване специално за Вашия модел.
 8. Зареждането на много малко количество дрехи в барабана също не е добре: по време на процеса на центрофугиране вибрациите ще бъдат твърде интензивни. Минималното количество пране за пране е 1-1,5 кг.

Blixy - Фирма за почистване в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари