firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Как да почистите печката си?

Сподели
Обратно в списъка

Печката се използва почти ежедневно и често по нея остават частици храна и мазни петна. Нека да поговорим за това как да я почистим от сажди и мазнини.

Характеристики на почистване на различни видове котлони

Електрическите, газовите и индукционните котлони са изработени от различни материали. Преди да започнете да почиствате плота, трябва да вземете предвид определени правила за обработка.

Почистване на емайлово покритие

Моделите с емайлово покритие са в различни цветове - от класическо бяло и бежово до кафяво и черно. Благодарение на това повърхността изглежда естетически приятна. Емайлираните модели се считат за най-популярните, издръжливи и лесни за почистване. За почистване на емайлирана електрическа или газова печка използвайте разтвор на гел или течен сапун. По-добре е да се откажете от абразивни вещества, които могат да надраскат покритието и да развалят външния вид. Не използвайте продукти, съдържащи киселина. Те корозират покритието. Металните четки също не се препоръчват. Най-добрият вариант е да нанесете препарата с мека, влажна гъба, която се използва за миене на съдове. За ефективно почистване на печката от въглеродни отлагания и мазнини, препаратът може да се нанесе върху повърхността за 20-30 минути.

Тайната на измиването на емайловото покритие е, че старите замърсявания могат да бъдат отстранени, като първо се омекотят с вода. Ако има изсушени частици мръсотия, след накисване можете да ги отстраните с дървена шпатула, която вероятно ще намерите във всяка кухня. Сода бикарбонат е лек абразив, който може да се използва за безопасно почистване. Той не надрасква покритието.

Почистване на повърхности от неръждаема стомана

За да се отървете от отлагания на мазнини и мръсотия върху плотове от неръждаема стомана, трябва да използвате гелове и течни продукти без хлор (той оставя бели петна върху материала).

Правила за почистване:

 1. Избършете покритието с точкови, а не с кръгови движения; вместо гъба от твърд метал можете да използвате мека четка за зъби; можете да използвате меки парцали, гъби, салфетки от микрофибър;
 2. По-трудно е да се грижите за неръждаема стомана, отколкото за емайлирано покритие, тъй като по нея по-бързо се образуват мазни петна, затова се опитайте да я избършете с влажна кърпа след всяка употреба;
 3. След почистване не забравяйте да избършете повърхността със суха кърпа;
 4. Спрейове за почистване на стъкло могат да се използват за придаване на блясък.

Ако трябва да изтриете стари петна в/у неръждаемата стомана, нанесете върху повърхността специален агент за този материал. След половин час избършете мястото с влажна кърпа. След изплакване на материала с вода, полирайте повърхността. За да направите това, можете да използвате специално масло, което се нанася върху повърхността с микрофибърна кърпа. Резултатът е атрактивен и сияен вид.

Почистване на стъклокерамична технология

Почистването на индукционен или стъклокерамичен (керамичен) плот изисква специален подход. Такава повърхност изисква по-често отстраняване на мръсотия, тъй като дори малки трохи, пръски, капки се виждат на гладката повърхност. Освен това пръстовите отпечатъци развалят външния вид на материала. Най-доброто решение за ежедневна грижа е да измиете мазнината от керамичния плот веднага след готвене. Използвайте отделна гъба или кърпа за обработка на повърхността. Спреят за почистване на стъкло ще свърши отлична работа за леката мръсотия. След като го напръскате, избършете с мека кърпа. Обикновеният гел за миене на съдове също е подходящ за почистване на стъклокерамични повърхности.

Ако има стари въглеродни отлагания, те могат да бъдат отстранени като като гелът се държи на повърхността за половин час. След това трябва да разтриете проблемната зона с гъба, да изплакнете с вода и да изтъркате до блясък с кърпа.

Правила за почистване:

 1. Ако трябва да измиете стъклокерамичната повърхност, след като използвате печката, трябва да изчакате, докато тя напълно се охлади;
 2. Не оставяйте почистващ препарат върху печката за дълго време: следвайте инструкциите на производителя;
 3. Поддържайте горелките сухи. Излишната влага може постепенно да влоши материала. Важно!!! Трябва да почистите стъклокерамичния или керамичния плот възможно най-старателно, като не позволявате дори малко количество сапун да остане върху него. При нагряване може да създаде обезцветени петна по покритието.

Етапи на почистване на печката - отгоре надолу

 1. Подготвителен етап. Уверете се, че захранването е изключено, преди да почистите плота.
 2. Премахнете всички ненужни предмети наоколо, които могат да попречат на почистването.
 3. При газова печка трябва да се почисти първо решетката. Именно тази част се замърсява много бързо и върху нея лесно се натрупва слой изгорена мазнина. Задължително е да знаете от какъв материал е направена решетката. Чугунът не може да се мие в съдомиялна машина, за да се избегне ръжда. Може да се почисти с помощта на фурната, като я поставите на максимална температура за няколко минути. Емайлираната скара може да се измие много по-лесно, например в съдомиялна машина или след накисване за един час в обикновена сапунена вода. Това ще помогне за разтварянето на мазнините, които лесно могат да бъдат отстранени с гъба. Стоманената решетка обикновено се накисва в сапунена вода във ваната. След 1 час се обработва с гъба, напоена с почистващ състав и се оставя за 12 часа. След това решетката се измива с останалата мазнина и след това се избърсва на сухо.
  Важен етап е обработката на металните горелки на газова печка; препоръчително е да ги почистите, когато бъдат отстранени. Можете да накиснете тези предмети в купа с топла сапунена вода заедно с решетката. След накисването те се избърсват с влажна гъба и се избърсват на сухо. При упорити замърсявания можете да почиствате зоните за готвене с почистващ препарат на основата на оцет.
 4. Почистване на котлони. На първо място, имайте предвид препоръките за почистване на различни видове повърхности. За да измиете старите мазнини, използвайте метода на накисване. Повърхността се покрива разтвор на лимонена киселина, оцет, амоняк и др. След половин час е необходимо да се измият остатъците от продукта с вода. Един слой сода за хляб или сапун за пране ще се справи с упоритите замърсявания. За сребристи и цветни покрития не използвайте смес от оцет и сода за хляб, за да избегнете бяло покритие. Влажна кърпа, мека четка, хартиени салфетки - всичко това трябва да е на една ръка разстояние.
 5. Измиване на дръжките на газовата печка. Най-лесният начин за почистване на копчетата е да ги накиснете заедно с горелките. Ако елементът е неотстраним, първо се нанася избраният разтвор върху него (например разтвор на сода, сода и оцет, алкохол с вода, сапун за пране с вода и др.). След известно време можете да почистите дръжките с четка за зъби с кръгови движения. Тесните места и вдлъбнатините се обработват с обикновена клечка за зъби.
 6. Финален етап - почистване на фурната. Ако използвате фурната си 1-2 пъти седмично, почиствайте я старателно всеки месец. Извадете всички тави, стелажи и всякакви подвижни елементи от фурната. Избършете праха с влажна кърпа, отстранете остатъците от храна и други остатъци от всички вътрешни стени. Препоръчително е да се покрие вентилационният отвор с полиетилен. Измийте отгоре и отстрани, след това отидете до дъното, вратите и външната страна на уреда. Можете да използвате търговски продукт или например да обработите фурната с амоняк, сода или оцетна киселина. Фурната от неръждаема стомана не може да бъде обработена със съдържащи хлор съединения; също така е по-добре да откажете киселини. Можете да използвате метода за почистване с пара. Поставете съд, пълен със сапунена вода, във фурната. Включете температурата 100-120 градуса и оставете за 20 минути. Този метод ще омекоти упоритите мазнини, улеснявайки почистването. Важно е да оставите фурната да се охлади малко, а след това да гъба вътрешните повърхности с гъба, която трябва да се навлажни с вода и препарат. След изплакване подсушете с чиста кърпа.

Нямате време за почистване на кухнята, но искате да се насладите на чистотата и свежестта? Притеснявате се да не повредите повърхността на плота си по време на почистване? Специалистите на БЛИКСИ ще се погрижат вместо вас. По време на почистването се използват хипоалергенни препарати, които не само се справят с мръсотията, но и осигуряват антибактериален ефект. Резултатът е желаната чистота и никакви рискове за здравето.

Blixy - Фирма за почистване в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари