firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Как да почистим съдомиялна машина

Сподели
Обратно в списъка

За да може съдомиялната машина да поддържа непрекъсната работа, високо качество и функционалност, тя се нуждае от подходяща грижа. Първите фактори, показващи увеличено запушване на агрегата, са наличието на неприятна миризма и възможни изтичания, произтичащи от натрупани мастни отлагания върху уплътненията на вратите. Не е изненадващо, че съдомиялната машина излъчва миризма от немити съдове, некачествени препарати, неефективно зареждане на съдове и прекъснат цикъл на почистване. Цялостното почистване на съдомиялната машина е ключът към премахването на наслояванията.

Почистване на вътрешността на съдомиялната машина
Вътрешността е обект на по-високи нива на замърсяване. Там се извършва процесът на измиване, който неизбежно оставя белезникав варовик от твърда вода, отлагания от почистващи домакински химикали и остатъци от храна върху части от оборудването. В резултат на това производителността намалява. Ефективни тактики ще помогнат за премахване на тези неприятни последици:

 1. Почистване на цедката
  Цедката трябва да се почиства редовно поне веднъж седмично. Детайлът е обект на бързо запушване с мазни частици от храна, което в резултат създава и разпространява неприятна миризма, както и причинява изтичане през уплътненията. Трябва да извадите устройството от съдомиялната машина и да го измиете. Стандартното разположение на детайла е в основата на мивката за зареждане на мръсни съдове. Първо се отстранява долната метална стойка, след това изпъкналата част се завърта според посоката на стрелката. Винаги можете да се обърнете към ръководството с инструкции или да разгледате инструкциите на уебсайта на производителя.Процесът включва:
 • изплакване на филтърния елемент с топла вода и препарат за миене на съдове;
 • избърсване на мрежата и почистване на пластмасовата рамка с помощта на мека четка за зъби;
 • повторно изплакване на частта;
 • в края на почистването мрежестият филтър се поставя и фиксира на място.
 1. Почистване на ножовете
  Разпръсквачите за съдомиялни машини натрупват котлен камък и мазнина по повърхността. За почистване тези части се изваждат последователно от съдомиялното оборудване за последващо внимателно изплакване под течаща вода.Всяко отделение за пръскачки трябва да се почиства старателно с клечка за зъби или игла. Ако пръскачката се върти трудно след изплакване и монтаж, е необходимо да се отстранят мазнините и котления камък по оста.
 2. Грижа за уплътненията
  Уплътненията на вратите трябва да се почистват на всеки шест месеца с помощта на специализирани почистващи препарати. Алгоритъмът на процедурата за почистване се състои от две части:
 • почистване на труднодостъпните зони между подложки с четка и специализирана смес;
 • избърсване на измитите гумени уплътнения с абсорбираща кърпа;
 • не се препоръчва използването на народни средства за почистване на подложките, тъй като например оцетът или лимонената киселина разяждат гумените материали, намалявайки еластичността. По този начин уплътненията губят способността си да задържат вода.
 1. Грижа за "мъртвата зона" и кошницата
  Долната зона във вътрешната част отстрани на вратата се нарича "мъртва зона", в която няма достъп до вода, но има натрупвания на мръсотия. Поради тази причина тази област се нуждае от редовно почистване. Същото важи и за кошницата за съдове, в която се съхраняват приборите и съдовете. Въпреки постоянното измиване с вода, контейнерът натрупва мастни хранителни частици на повърхността.

Почистването на тези структурни елементи се извършва с помощта на всякакви подходящи средства:

 1. Трапезен оцет 9%. Контейнерът за съдомиялна машина, напълнен с бял оцет, се поставя вертикално върху горната стойка. След това започва пълен цикъл с използване на топла вода.
  Плюсове: домакинският продукт ефективно дезинфекцира и премахва нежеланите миризми, замърсявания и мазнини.
  Недостатъци: специфична миризма.
 2. Сода за хляб. 1 чаша сода бикарбонат се изсипва на дъното на ваната. След това се активира кратък период с помощта на топла вода. В края на цикъла вратата на съдомиялната машина се оставя отворена за няколко часа, за да проветри уреда.
 3. Почистващ препарат за съдомиялна машина. Ако миризмата е изчезнала, но вътрешността на съдомиялната машина е обезцветена или потъмняла, използвайте специфични за съдомиялната машина добавки и препарат за отстраняване на петна от твърда вода.
 4. Почистване на външността на машината
  За почистване на външни повърхности използвайте почистващ препарат, специално разработен за повърхността на съдомиялната машина. Например, ако е от неръждаема стомана, универсалните почистващи препарати могат да оставят ивици или дори да надраскат повърхността, така че бъдете внимателни.
 5. Допълнителни съвети за почистване на Вашата съдомиялна машина
  Преди да заредите съдовете, топлата вода може да премине през мивката, докато стане гореща на допир. Съдомиялната машина ще работи по-добре, ако цикълът на миене започне с вода с висока температура. Използването на пълно зареждане на съдове помага за пестене на вода и енергия, но не препълвайте съдомиялната машина. Съдомиялните машини работят, като пръскат вода върху съдовете, така че водата трябва да има свободен достъп до всички уреди и предмети за продуктивен процес. Можете също така да изплакнете мръсните съдове, преди да ги поставите в съдомиялната машина. Трябва обаче да се помни, че за правилната и безпроблемна работа на машината е необходимо определено количество замърсяване. В противен случай по време на цикъла препаратът се пени, което води до проблеми във функционирането на машината.

След като отпадъците бъдат отстранени, почистващите препарати и пръскачките си вършат работата както трябва, осигурявайки чисти прибори.

Blixy - Фирма за почистване в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари