firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Историята на гъбата за миене на съдове

Сподели
Обратно в списъка

Когато някой наистина обича работата си - например, тъй като Бликси обича почистването - тогава дори и най-обикновените неща могат да бъдат много вълнуващи. Вярвате или не, дори такова просто нещо като гъбата за миене на съдове има своя история. Искате ли да прочетете?


Защо изобщо наричаме парче порест каучук „гъба“? Още през Средновековието красавиците са взимали със себе си в банята истинска морска гъба, уловена във водите на Средиземно море. Спомняте ли си сладкия Спонджбоб? Тези гъби са негови роднини. Вярно, чиниите не са се миели с тях. Вместо това са се използвали обикновени парцали, които били по-евтини и по-практични.


Е, познатата ни гъба от пяна се ражда почти случайно. През 1937 г. Ото Байер за първи път започва да произвежда полиуретан. Материалът се оказа изключително популярен и обещаващ. Германските учени започват активно да експериментират със съставките, създавайки все повече и повече нови видове полиуретан. И както понякога се случва, веднъж в експеримента те допускат грешка: материалът се оказва дефектен, пълен с въздушни мехурчета. Това се случва през 1941 г., но само 13 години по-късно хората спират да смятат инцидента за „провал“. Те осъзнават предимствата и потенциала на такава пяна и започват да търгуват с нея.
Първите гъби и кърпи за пяна далеч не са идеални. Те лесно се рушат, разкъсват, губят формата си… Технологията обаче върви напред: с течение на времето хората създават гъби с по-силно, гъвкаво и еластично влакно. Днес всеки може да си купи практична гъба - например с абразивен слой, с удебелено влакно и дори с антибактериално покритие.

Кухнята на модерната домакиня понякога прилича на космически кораб - в нея се събират толкова много високотехнологични новости. Производителите на домакински стоки също се опитват да бъдат в крак със събитията: специални гъби са предназначени за почистване на стъклена керамика, незалепващи покрития, нежни повърхности… Популярни са гъбите от микрофибър - специално трайно полиестерно влакно с необичайно висока хигроскопичност. Последните разработки в тази област позволяват да се създаде гъба, която мие чинии почти без помощта на почистващи препарати. Добра новина за всички, които страдат от алергии или свръхчувствителност към битови химикали!

Blixy - Фирма за почистване София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари