firma-za-pochistvane-v-sofia
pochistvashta-firma-telefon
kontakti-s-pochistvashta-kompania
Затвори
firma-za-pochistvane-sofia

Историята на дезодорантите и освежителите на въздуха

Сподели
Обратно в списъка

Официалната история на дезодоранта датира от град Багдад през далечния 9-ти век. По това време тук е живял и работил легендарният арабски мъдрец и учен Зиряб, който е оказал огромно влияние върху своята епоха. Още в онези далечни времена Зиряб осъзнава важността на чистотата на тялото и насърчава хората да се къпят всеки ден, а още по-добре - сутрин и вечер. На Ziryab се приписва изобретението на паста за зъби, чийто състав е загубен, но споменаванията за нейните предимства и приятен вкус са оцелели. Друго постижение е първият известен дезодорант в историята.

Първият търговски дезодорант (MUM) се появява много по-късно, през 1888 г., във Филаделфия (САЩ). Той съдържа цинк като активна съставка и е патентован от изобретател, чието име, уви, историята не е запазила. Дезодорантът e бил под формата на крем и се е нанасял върху кожата с върховете на пръстите. Името му - Mum - може да се преведе от английски като „мълчи“. През 1931 г. малката компания, произвеждаща продукта, е погълната от фармацевтичния гигант Bristol-Myers.


Ban Roll-On: същият като MUM, но вече с топче в края. Непосредствено след изобретяването на химикалката, служителката на Bristol-Myers Хелен Дисеренс предложила да се използва същия принцип в дизайна на MUM. Така се появява първият ролков дезодорант, който се продава през 1952 г. под марката Ban Roll-On. Продуктът е придобил огромна популярност в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Мексико, Перу, Венецуела, Сингапур, Южна Африка.

Антиперспирант Everdry датира от 1903 г. и съществува и днес. В продължение на 112 години съставът му е претърпял някои промени. Първоначално основният компонент на продукта бил алуминиевият хлорид, но поради високата си киселинност той силно дразнел кожата. През 1941 г. изобретателят Жул Монтен предлага модерна формула против изпотяване, която комбинира алуминиев хлорид с разтворим нитрил. Това решение формира и основата за Stopette, което според списание Time е „най-продаваният дезодорант от началото на 50-те години“.
Между 1942 и 1957 г. пазарът на дезодоранти нараства над 600 пъти. Първоначално търговците насочват своите продукти изключително към жени, но към 1957 г. всеки втори мъж ги купува в САЩ.

Gillette: не по-лошо за озона! В началото на 60-те години на миналия век първият антиперспирант на Gillette в аерозолна кутия е бил голяма новост. Right Guard на Gillette придобива огромна популярност, тъй като позволява на продукта да се прилага само с едно движение. Към края на 60-те години половината от всички антиперспиранти в САЩ вече са били аерозолизирани. Само 10 години по-късно учените откриват, че алуминиевият хлорид хидрат, който е бил част от аерозолите, може да се натрупва в човешкото тяло, причинявайки възпаление на дихателната и храносмилателната системи, алергични разстройства и дори левкемия. Аерозолите „довършиха“ тъжното откритие, че фреоните разрушават озоновия слой на нашата планета. Звездното време на аерозолите отминава. Настъпва епохата на дезодорант - стиковете, които и до днес държат първото място по популярност на пазара.

Освежители за въздух: почти химическо оръжие. Първият модерен освежител за въздух е представен на пазара през 1948 година. Разработката се основава на военната технология за пръскане на химическо оръжие и на познатите вече аерозолни кутии. Освежителят на въздуха маскира неприятни миризми с летливи ароматни компоненти, които се задържат във въздуха дълго време. През 50-те години започва бум на освежител, който не само „пробива“ една миризма с друга, но и неутрализира неприятната миризма чрез използването на естери, преполимери и алдехиди с дълга верига. И всичко това, разбира се, под формата на аерозол. През годините домакинският освежител за въздух не е отишъл толкова далеч от своя предшественик. Ацетон, ацеталдехид, хлорометан, формалдехид - това са само някои от токсините, опасни за здравето, които все още се срещат в такива продукти днес. Напоследък обаче хората обръщат все повече внимание на състава на битовите си химикали и затова нараства интересът към естествените аромати за дома - сашета, ароматни лампи и всякакви естествени спрейове.

Blixy - Професионално почистване София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментари